Terhi Sakara

Tasavallan presidentti - nuorten syrjäytymistä pohtiva ryhmä

 

Nuorten syrjäytymistä tulisi ehkäistä aktiivisesti myös Vantaallakin. Tässä asiassa, kuten monessa muussakin nuoriin ja lapsiin liittyvässä asiassa, kannatan koko kylä kasvattaa periaatetta. "Koko kylä kasvattaa" -hanke Koivukylässä on tästä hyvä esimerkki. Omaa nuorisoa täällä kotona katsellessa olen monta kertaa miettinyt että miten heidät saisi pidettyä pois pahanteosta, kasvamaan vastuullisiksi aikuisiksi? Miten tämä onnistuisi?

Oma "kuningasideani" tähän on pitää nuoret kiireisinä ja olla kiinnostunut nuorten asioista. Järjestää heille järkevää tekemistä turvallisissa oloissa aikuisten silmien alla. Saada

heille harrastustoimintaa joka on kaikkien ulottuvilla, paikkoja joissa hengata kavereiden kanssa, nuorisokahviloita. Tehdä yhteistyötä koulun ja muiden vanhempien kanssa. Järjestää tapahtumia lähiseudulla. Seurata kotona onko läksyt tehty ja mitä nuoriso puuhaa tietokoneella, pitää ruoka-ajat säännöllisinä ja vahtia että tulee nukuttua tarpeeksi. Olla se aikuinen jonka kanssa nuorten on helppo olla ja keskustella. Pitää hauskaa hyvällä tavalla. Kysellä missä mennään juuri tänään.

Yhteiskunnan tehtävänä mielestäni on taas mahdollistaa kaikki tämä, huolehtia että koulut ovat turvallisia ja paikkoja koulussa (niin perus- kuin jatkokouluissakin) on tarpeeksi jokaiselle. Vahvistaa yhteistyötä eri viranomaisten kesken jotta ongelmiin pystytään puuttumaan ajoissa. Varmistaa eri yhdistyksille ja seuroille tilat harrastustoimintaa varten. Mahdollistaa ja edistää kansalaisaktiivisuutta.

Lohdullinen ajatus joka on kantanut minua monena hetkenä on se että lapselle ja nuorelle riittää se, että heidän elämässään on yksi luotettava ja turvallinen aikuinen. On se sitten kotona äiti tai isä, valmentaja harrastuksessa tai opettaja koulussa, sillä pärjää jo pitkälle.

Terhi