Terhi Sakara

Syksyllä 2016 tyttöjeni siirryttyä opiskelemaan yläkoulun puolelle, aloin kuulla koululta ja muilta vanhemmilta viestiä siitä miten energiajuomista on tullut oikea ongelma kouluilla. Asiasta oli päivityksiä myös facebookissa miten jopa

10-vuotiaita on nähty ostamassa energiajuomia alueen kaupoissa. Kuulin että energiajuomat aiheuttavat lapsissa unettomuutta, käytösongelmia, vapinaa ja tärinää sekä ”seinille hyppimistä”. 


Enemmän asiaa tutkittuani mieleeni heräsi ajatus että miksi energiajuomia ei ole kielletty myymästä alle 16-vuotiaille? Energiajuomien haitat ovat kuitenkin kiistattomat. THL:n suositus päivittäisestä kofeiinimäärästä lapsilla tulee täyteen jo puolesta tölkistä ja Evirankin mukaan aiheuttaa jo pieninä määrinä herkille henkilöille sydämentykytystä, vapinaa, hermostuneisuutta ja verenpaineen nousua sekä lapsille ja nuorille kiihtyneisyyttä, ahdistuneisuutta, jännittyneisyyttä ja unettomuutta. Kofeiinin haittavaikutuksiin kuuluu myös sen riippuvuutta aiheuttava vaikutus. (Lähde: www.evira.fi) (Lähde:www.thl.fi)

Joissakin kunnissa on asian eteen jo tehtykin jotain, mm. Iin kunnassa kaikki kaupat kieltäytyvät myymästä energiajuomia alle 16-vuotiaille, miksipä tämä ei onnistuisi Vantaallakin? Jotta asia saisi tarvitsemansa huomion, päätin yrittää saada sen taakse mahdollisimman suuren joukon paikallisia yhdistyksiä ja toimijoita. Ensimmäisenä otin asian esille kahdessa vanhempainyhdistyksessä jossa toimin. Heiltä saamani rohkaisun turvin uskalsin lähettää viestiä myös muiden Korson alueen koulujen vanhempainyhdistyksiin. Pikkuhiljaa vetoomus tuntui laajenevan ja laajenevan ja lopulta mukaan lähtivät suurin osa Korson alueen lasten kanssa toimijoista; urheiluseuroja, musiikkiopisto, seurakunnat, MLL Korso-Koivukylä, Vantaa IceHearts ja koulujen henkilökunnat. Varsinkin Korson Vedon toimijat innostuivat vetoomuksesta niin että hyvä että pysyin perässä heidän ideoissaan! Heiltä tuli myös ehdotus että vetoomus julkaistaisiin heidän liigajoukkueensa kotipelissä Lumossa. Mikä jottei! Mietin että mitä enemmän vetoomus saisi julkisuutta, sitä paremmin se painostaisi paikallisia energiajuomien myyjiä toimimaan. Mukaan onkin lähtenyt jo kiitettävä joukko korsolaisia kauppiaita. Ongelmia on tuottanut lähinnä HOK:n kaupat, heidän kantansa energiajuomiin on että he toivovat lakiin muutosta jonka jälkeen voivat kieltäytyä myymästä juomia alle 16-vuotiaille. Itse katson tämän enemmän yhteiskunnallisen vastuunkantona lapsistamme ja nuoristamme. Kauppiaat voivat jo nyt kieltäytyä niiden myynnistä vedoten sopimusvapauteen ja elinkeinonharjoittamisen vapauteen.

Aktiivisena toimijana olen huomannut aikaisemminkin sen että aina kaikki ei miellytä kaikkia. Onhan se selvä että jos nuoriso tuntee menettävänsä jonkin etuuden, se ei ole heistä kivaa ja reaktiot voivat olla suoriakin. Oma postilaatikkomme sai muutama päivä sitten terveisiä muutamalta heiltä, emme aio tehdä asialle mitään mutta tekijät ovat kyllä tiedossa. Katson kuitenkin että aikuisten tehtävänä on pitää huolta lapsista ja nuorista, ovat he sitten omia tai vieraita. Uskon vahvasti ”koko kylä kasvattaa” -periaatteeseen. Itse toivon että joku olisi nuoruudessani puuttunut omiin hölmöilyihini ja vaikuttanut siten mm. paleltumien kautta tulleisiin vammoihin jotka vaikuttavat vieläkin elämääni tavalla tai toisella, nyt yritän omilla toimillani olla se aikuinen joka niin tekee. Nyt kun olen saanut siitä kukkahattu-tädin nimityksen itselleni, ainakin voin kantaa sen ylpeänä.

Terhi