Terhi Sakara

Puhalluksia sairaslomaa varten

 

Kyllä alkoi veri jälleen kiehua kun luin iltalehden artikkelia. Eurajoen terveysasemalla oli ollut fiksu sairaanhoitaja ja käyttänyt maalaisjärkeään. Hän oli puhalluttanut kaikki sairaslomaa hakeneet potilaat. Nyt joku fiksupöksy ylilääkäri on keskeyttänyt toiminnan. Juu, ymmärrän kyllä. Potilaan oikeudet jne. Mutta missä on yrittäjän oikeudet?

Yrittäjän näkökulmasta katsottuna sairaanhoitaja toimi aivan oikein. Miksi yrittäjän tulisi maksaa työntekijän  rokulipäivät tai jatkokännäyspäivät? Tottakai jos todella on

sairas, täytyy silloin jäädä kotiin lepäämään ja parantelemaan itseään. Kuitenkin minulle työnantajana tutuiksi ovat tulleet myös tekosairaudet ja laiskuudet. Joitakin ei kiinnosta työnteko koska "ulkona paistaa aurinko ja on kivempi lähteä rannalle kavereiden kanssa kuin tulla töihin". Ja kuka maksaa? Yrittäjä tietenkin.

Mitä tästä seuraa? Yrittäjä mieluummin tekee itse niskalimassa töitä kuin palkkaa työntekijän. Ei hyvä. Yrittäjä joustaa ja joustaa ja on hiljaa ylimääräisistä poissaoloista sekä maksaa tämän sitten omasta pussistaan. Ei hyvä tämäkään.

On toki totta sekin että työpaikoilla itsessään on paljon vikaa koska ihmiset ottavat sairaslomaa. Työnteon pitäisi olla hauskaa, motivoivaa ja tulisi antaa edes jotakin muutakin kuin pientä rahallista korvausta työntekijälle. Työ on kuitenkin työtä. Se vaatii sitoutumista molemmin puolin, niin työnantajalta kuin työntekijältäkin. Keskustelkaa hyvät ihmiset, keskustelkaa! Sillä ne ongelmat ratkeavat työpaikalla, ei sillä että mennään terveydenhoitajan luokse valittamaan selkäsärkyä tai vatsavaivoja. Tässä on kuitenkin loppupelissä lankulla kaikkien työpaikat, niin yrittäjän kuin työntekijänkin.

 

 

 

Terhi